Wat helpt bij brandend maagzuur?
Wat helpt bij brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn. Het kan je uit je slaap houden of je dagelijkse bezigheden verstoren. Op die manier zorgt brandend maagzuur ook voor spanning en stress, waardoor de klachten kunnen verergeren.
Gelukkig zijn er zelfzorgmiddelen die snel en effectief verlichting kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan Rennie. Rennie is een maagzuurbinder met een lokale werking; alleen in de maag. Rennie zet overtollig maagzuur binnen 2 minuten om in water en andere lichaamseigen stoffen, waardoor jouw klachten afnemen
Wat is brandend maagzuur
In je maag zit maagzuur. Maagzuur is nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden. De maagwand is bedekt met een dikke slijmvlieslaag, die de maagwand beschermd tegen de zure maagsappen.
Soms komt het maagzuur op plekken waar het niet hoort te komen; in de slokdarm. De slokdarm heeft geen beschermende slijmvlieslaag. Dus als maagzuur regelmatig of langdurig terugstroomt in de slokdarm, raakt de slokdarmwand geïrriteerd. Dit geeft een vervelend brandend gevoel; brandend maagzuur.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Maar stel dat je even geen Rennie’s bij de hand hebt en maagzuur speelt op, hoe kun je deze klachten dan verlichten? Hier een aantal huismiddelen op een rijtje die bijna iedereen wel in huis heeft en die verlichting kunnen bieden bij brandend maagzuur:
- Een lepel rauwe haver(mout) vlokken: het liefst los, zonder water erbij. Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting.
- Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen.
- Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking. Vet kan juist voor maagzuur problemen zorgen, dus daarom magere melk in plaats van (half)volle melk.
Wie heeft er last van brandend maagzuur
Last van brandend maagzuur? Je bent niet de enige. 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is overigens een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Ook mensen die roken of mensen met overgewicht hebben vaker last van brandend maagzuur.
- Voeding: Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.
- Spanning en stress: Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur. Lees ook tips op Rennie.nl om stress te lijf te gaan.
- Overgewicht & strakke kleding: Ook overgewicht verhoogt de kans op brandend maagzuur, omdat je dan meer druk op je maag hebt, net als bij het dragen van strakke kleding.