Eettips tijdens je zwangerschap
Wat te eten tijdens de zwangerschap?
Brandend maagzuur en reflux zijn een bekend probleem bij 70% van de zwangere vrouwen. Dit komt door de hormonale veranderingen of wanneer de baarmoeder tegen de maag drukt tijdens de zwangerschap. Gelukkig kun je Rennie tijdens je zwangerschap gebruiken om je klachten te verminderen.
Meer weten over Rennie tijdens je zwangerschap? Lees dan ook dit artikel over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Maar er zijn ook andere manieren om de symptomen te verlichten of te voorkomen. In dit artikel vertellen geven we je eettips voor tijdens zwangerschap.
Voedingstips tijdens de zwangerschap
De basisregel is: vermijd te zure voeding zoals citrusvruchten, sap, koffie of thee en natuurlijk alcohol. Andere potentiële boosdoeners zijn bijvoorbeeld te vettig, zwaar of pittig eten.
Wat ook kan helpen is: verdeel je voedsel in kleinere porties, eet vaker per dag in plaats van grotere maaltijden. Kauw goed en eet rustig. Te veel eten of overeten heeft vaak brandend maagzuur als gevolg. Maar mocht je honger hebben, kan je alsnog wat kleins eten.
Door rustig te eten, kan het zijn dat je net zo’n voldaan gevoel krijgt als bij het eten van een grotere maaltijd. Dit komt doordat je maag pas na 10 minuten een signaal naar je hersenen stuurt dat je geen honger meer hebt.
Snacktips
Wil je meer tips weten over voeding tijdens zwangerschap? We hebben een lijst van snacks samengesteld die makkelijk te bereiden zijn gedurende je zwangerschap. Gemakkelijk, gezond en lekker!
EI
Misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar een ei is een goed en gezond tussendoortje die je trek goed kan stillen. Vol met vitamines, aminozuren, ijzer en eiwitten voor jou en je baby. Zorg wel dat je je ei goed hard kookt. Rauwe eigeel wordt niet aangeraden tijdens zwangerschap. Garneer het met wat peper of Italiaanse kruiden en je hebt een lekkere hartige snack.
GEBAKKEN AARDAPPELTJES
Soms is het moeilijk om jezelf in te houden, maar heb je echt trek in iets gefrituurd?! Bak dan wat aardappeltjes lekker krokant. Vergelijkbaar met patat, maar toch minder vet! Aardappels bevatten vitamine C en helpt tegen ijzertekort, de schil ervan bevat ook genoeg vezels om je spijsvertering te helpen. Een soort van win winsituatie.
SNACKGROENTEN
Zin in een frisse snack? Probeer eens rauwe snackgroente! Denk bijvoorbeeld aan worteltjes, komkommer, paprika, bleekselderij of snoeptomaatjes. Vol met vitamines en antioxidanten. Groenten horen sowieso in ons normale voedingspatroon, maar een extra boost kan nooit kwaad. Was ze wel goed voor gebruik met het oog op de gezondheid van jou en je baby.
Tip! Dip je groenten in humus, het geeft een nieuwe dimensie aan je groente én extra voedzaam. Humus is gemaakt van gepureerde kikkererwten, knoflook, sesampasta, kruiden en citroen/limoensap. Ook weer vol met antioxidanten, calcium en vezels.
AVOCADO EN RIJSTWAFEL
Rijstwafel wordt vaak beschouwd als droog en saai. Maar het is toch een voedzame en magere snack. Probeer het eens met geprakte avocado, het wordt dan een smeuïg en lekker tussendoortje. Avocado bevat veel goede vetten en kalium. Kalium kan helpen tegen krampen, iets dat veel voorkomt tijdens zwangerschap.
ONTBIJTGRANEN EN BESSEN
Ontbijtgranen kunnen een gezonde lekkere snack zijn, laag in suiker en vet, én je kan het naar eigen smaak maken. Met of zonder melk, maar doe er wat appel of rode vruchten bij voor extra smaak. Probeer bijvoorbeeld met bramen, frambozen, of blauwe bessen. Ze bevatten veel vitamine C, kalium, foliumzuur en vezels. Ook appels bevatten veel vezels. Vermijd ontbijtgranen met veel toegevoegde suikers.
MELK
Melk is goed voor jou en je baby, het bevat veel calcium en dat bevordert de groei van de botten. Gebruik het liefs magere of halfvolle melk, wel de goede voedingswaarde, maar met minder verzadigde vetten. Zorg dat je gepasteuriseerde melk drinkt, niet behandelde melk kan nare bacteriën bevatten.