Wat is een opgezette buik en hoe kom je ervan af?

Wat is een opgezette buik?

Behoorlijk wat mensen hebben met enige regelmaat last van een opgezette buik, waardoor ze een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel ervaren. Het kan zijn dat je twijfelt wat het precies is, wat het veroorzaakt en wat de beste manieren zijn om een opgezette buik te behandelen en voorkomen.

De aanwijzing zit ‘m in de naam. Naast dat je de klacht kunt ervaren, kan je het over het algemeen ook zien aan je buik. De buik kan letterlijk bol gaan staan van een grote hoeveelheid lucht in de buik. Een opgezette buik kan ook gepaard gaan met winderigheid, buikpijn en buikkrampen.

TIPS BIJ WINDERIGHEID 

Een opgezette buik is een veel voorkomende klacht die wordt veroorzaakt door de opbouw van de druk in de maag of buik. Een opgezette buik is zelden een teken van een ernstiger probleem. Dat wil niet zeggen dat het wel degelijk een vervelende klacht is waar je van af wilt.

Wat zijn de oorzaken van een opgezette buik?

Er zijn verschillende oorzaken van een opgezette buik. Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming. Ieder mens maakt gas aan in zijn dikke darm en dit wordt geproduceerd door bacteriële gisting van koolhydraten. Echter, bij sommige van ons of in sommige situaties is deze productie overmatig en leidt dan tot een opgezette buik.

Wat zijn de symptomen van een opgezette buik?

Er zijn vier belangrijke symptomen die gepaard gaan met een opgezette buik en geen van deze symptomen zijn bijzonder wenselijk. De symptomen bestaan uit:

  • een opgeblazen maag
  • een vol gevoel na het eten of drinken
  • borrelende geluiden vanuit je maag of buik
  • flatulentie of winderigheid

Hoe behandel je een opgezette buik?

Bepaalde rek- en strekoefeningen worden regelmatig aanbevolen. Een andere manier om jou te helpen om van een opgezette buik af te komen is Rennie Deflatine.

Deze Rennie variant is speciaal ontwikkeld om de symptomen van een opgezette buik aan te pakken, zoals een vol gevoel en winderigheid. Rennie Deflatine bestaat uit een unieke combinatie van simethicon, calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat (de laatste twee zijn stoffen die in alle Rennie producten zitten om te helpen het overtollige maagzuur te neutraliseren).

Simethicon is een ingrediënt dat de kleine gasbellen in de buik uiteen laat vallen. Het resultaat is dat het opgeblazen gevoel, winderigheid en borrelende geluid van een opgezette buik verdwijnen.

Lees voor gebruik de bijsluiter. Als klachten aanhouden of erger worden, raadpleeg dan je huisarts of apotheker.

RENNIE DEFLATINE 

Hoe voorkom je een opgezette buik?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom geeft Rennie graag enkele eenvoudige stappen die je kunnen helpen om de kans op een opgezette buik te verkleinen:

  • Eet en drink met regelmaat
    Door ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijstip te eten komt de spijsvertering in een soort routine. Dit vergemakkelijkt de spijsvertering. Drink ook voldoende water of thee gedurende de dag en bij de maaltijd om een prikkelbare buik te voorkomen.
  • Vermijd ‘gas opwekkend’ eten
    Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.) Ook vet voedsel kan voor een vol gevoel zorgen.
  • Eet rustig
    Naast juiste keuzes in voeding is het ook belangrijk je tijd te nemen als je aan het eten of drinken bent. Het snel naar binnen werken van je maaltijden kan leiden tot een overmaat aan lucht in je buik en darmen. 

5 TIPS BIJ EEN OPGEBLAZEN GEVOEL