Je veranderende spijsvertering tijdens zwangerschap

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Je lichaam ondergaat een hele fysieke en hormonale transformatie tijdens je zwangerschap. Een verstoring van het spijsverteringsysteem en aanverwante klachten kunnen het gevolg zijn. Je voelt je dan niet lekker, opgeblazen, misselijk en je kan ook last krijgen van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap. Rennie is er voor je tijdens deze periode, voor verlichting en tips.

Spijsvertering en zwangerschap

Een bekende term voor een verstoring in het spijsverteringssysteem is dyspepsie. Dyspepsie is een verzamelnaam voor herhaalde of aanhoudende klachten van pijn en ongemakken in de bovenbuik, een gevoel van vroegtijdige verzadiging, een opgeblazen gevoel, winderigheid, zure oprispingen en misselijkheid.

De klachten bij dyspepsie bestaan veelal uit pijn en ongemak na het eten wat weer een gevolg kan zijn van overtollig maagzuur. Hier lees je meer over dyspepsie. Zwangerschap kan een trigger zijn voor deze klachten om de volgende redenen:

  • Hormonale schommelingen: een toename van de hormoon progesteron is nodig voor de groei/ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap. Maar dit hormoon zorgt er ook voor dat de spieren in je lichaam zich ontspannen. Ook degene in je spijsvertering, hierdoor vertraagt je spijsvertering wat kan lijden tot dyspepsie.
  • Groei van de baby: door de groei van je baby is er steeds minder ruimte en duwt je baarmoeder tegen je maag aan. Hierdoor is er minder ruimte voor voedsel en krijg je al snel een vol gevoel. Het gevolg: het kan je spijsvertering vertragen.
  • Brandend maagzuur: verstoring van de spijsvertering en brandend maagzuur zijn nauw met elkaar verbonden. Doordat de spieren tussen de maag en slokdarm verslappen, kan maagzuur naar boven komen.

Mogelijke oorzaken om te vermijden

  • Rook en drink niet tijdens zwangerschap. Alcohol zorgt voor extra aanmaak van de maagzuur. Het is in het algemeen slecht voor je lichaam, en nu zeer zeker voor jou en je baby.
  • Houding: voorover bukken kan onaangenaam voelen. Probeer door je knieën te gaan om de druk op je maag te ontlasten als je iets wil pakken.
  • Strakke kleding: je comfortabel voelen is het belangrijkste tijdens je zwangerschap. Strakke kleding kan knellen en voor meer druk zorgen op de buik.

Eetgewoontes tijdens de zwangerschap

Eetgewoontes spelen een grote rol in de verstoring van het spijsverteringsysteem tijdens zwangerschap. Let op de volgende punten:

  • Teveel eten: het is natuurlijk belangrijk om voldoende te eten. Maar door teveel eten, kan het juist tegenwerken. Een volle maag drukt maagzuur omhoog. Je baby neemt al genoeg ruimte in!
  • Eet minder maar vaker: door je eten te verdelen, belast je je maag minder.
  • Eet verstandig: minder met cafeïne, koolzuur en probeer zo min mogelijk zwaar, pittig en vet voedsel te eten. Deze kunnen irritatie of een opgeblazen gevoel veroorzaken.
  • Rechtop zitten: probeer zo goed en recht mogelijk te zitten tijdens het eten. Het ontneemt de druk op je maag, het helpt hiermee je spijsvertering te ontlasten.

Lees hier meer over tips voor makkelijke snacks om van te genieten tijdens zwangerschap.

Tips voor het slapen

  • Eet drie tot vier uur voor het slapen niet meer. Je lichaam heeft tijd en energie nodig om het eten te verteren.
  • Zorg voor een hogere slaappositie van je hoofd. Hierdoor heeft maagzuur minder kans om naar boven te komen.
  • Mediteer of zorg er voor dat je rustig bent. Teveel spanning in je hoofd of lichaam is niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Tip: Rennie

Brandend maagzuur en aanverwante klachten als zure oprispingen en een opgeblazen gevoel kunnen pijnlijk zijn, maar zijn gelukkig niet schadelijk voor je baby. Het duurt misschien wat langer voordat de voedingstoffen naar je baby gaan, maar er is totaal geen reden voor paniek.

Om snel van het overtollig maagzuur af te komen, kun je tijdens zwangerschap met een gerust hart Rennie nemen*. Rennie biedt al binnen 2 minuten verlichting bij brandend maagzuur. Gebruik Rennie volgens de verpakking en bijsluiter.

ALLE RENNIE PRODUCTEN 

BESTEL RENNIE DIRECT 

*Raadpleeg een arts alvorens je geneesmiddelen gaat gebruiken. Als je pijn hebt en vertrouwt de situatie niet neem dan altijd contact op met een arts.