Opgeblazen gevoel of winderigheid: Oorzaken en symptomen
Wat is een opgeblazen gevoel of winderigheid?
Weinig mensen zullen graag toegeven dat ze weleens last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid. Maar maak je geen zorgen: iedereen heeft er weleens last van. Per dag laat je gemiddeld 5 tot 15 windjes. Toch kan je je door een opgeblazen gevoel of winderigheid erg ongemakkelijk voelen. Het kan zelfs gepaard gaan met steken in de buik, duizeligheid en overgeven.
Een opgeblazen gevoel of winderigheid ontstaan doordat teveel gassen in het maag-darmkanaal geen natuurlijke uitweg kunnen vinden. Deze hopen zich op in je buik, met name na het eten. De grootste boosdoener is het gas carbondioxide. Carbondioxide ontstaat door een natuurlijk chemisch proces wanneer het eten in je darmen wordt verteerd.
Symptomen bij een opgeblazen gevoel en winderigheid
De meest voorkomende symptomen van een opgeblazen gevoel of winderigheid zijn:
- Een druk of gespannen gevoel in je buik: "Een opgeblazen gevoel"
- Winden laten of boeren
- Een buik die regelmatig rommelende geluiden maakt
- Buikkrampen
- Misselijkheid
- Pijn wanneer je voorover buigt, ligt of tijdens het sporten
Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel of winderigheid?
Wanneer we eten of drinken, krijgen we lucht binnen, wat we meestal als een boer vrijlaten. Het overgebleven gas komt terecht in de dikke darm, waar bacteriën al bezig zijn om het voedsel te verteren - een proces waarbij ook gas wordt geproduceerd, wat er uiteindelijk als een wind uitkomt.
Een wind kan veroorzaakt worden door snel te eten, wat leidt tot het happen van veel lucht, of bij het drinken van koolzuurhoudende dranken of eten tijdens stress. Het dragen van strakke kleding rond de taille kan bijdragen aan het probleem.
Niet iedereen reageert hetzelfde op het voedsel of drinken, dat ze consumeren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
-
Vezelrijk voedsel: Zoals bonen, broccoli, kool, uien en bruine rijst.
-
Koolzuurhoudende dranken: Zoals Cola, Fanta, Red Bull, maar ook bier
-
Zuivelproducten: Als je hier last van hebt, kan dit ook duiden op lactose intolerantie. Lactose is een suiker dat voorkomt in zuivel.
-
Vruchtensuiker: Dus niet te veel vruchtensapjes drinken.
-
Vettig eten: Denk aan friet, pizza, maar ook vettig vlees zoals spek of worst
-
Koolhydraten: Sommige koolhydraten kunnen niet verteerd worden in de dunne darm, omdat er onvoldoende enzymen aanwezig zijn om de vertering te helpen.
Wil je meer weten over een opgeblazen gevoel of winderigheid? Lees meer over het behandelen van een opgeblazen gevoel of winderigheid.